Faktaboks

Kommune
Guldborgsund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
4425125
Sted- og lokalitetsnummer
070619-4
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Brandgrav (uspecificeret type), Oldtid (dateret 1100 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1 x 14 m. Randsten. Træer i skov.

Undersøgelseshistorie

1879
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidI Skoven. Flad, omtrent 2 Fod høi, Rundhøi med Randstene. Midt i den skal være funden en Urne, og brændte Ben liggende paa en flad Sten. Bevoksning: 1981: Nålekrat/-træer
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1 x 14 m. Randsten. Træer i skov.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Beskrivelse: 1-2 m over højfod ses randsten - øjensynlig ret kompakt række. Randstensstørrelse ca 60x30-40 cm, der stikker toppen op. På grund af dækkende grene er beskrivelsen af randsten ikke grundigere. Bl.a. gamle vindfælder på top. Beskadigelser: se beskrivelse. Tæt moden gran i plantede rækker over høj. top er fladkørt af maskiner. Beliggenhed: På kant af marint forland. Adgang: Praktisk taget umulig. Påtale: Kun generelt. ** Seværdighedsforklaring ** I grunden fin høj. Bevoksning: 1981: Nålekrat/-træer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dkCa. 44 randsten. I nordøst tre sten og i vest en af mulig indre randstenskæde. Pleje bør foretages ved fortidsmindet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Brandgrav

Brandgrav er en betegnelse for en gravlæggelse, hvor den døde person er blevet kremeret og derefter gravlagt enten i en nedgravning i jorden eller i en urne. Brandgravene var en kendt gravform i oldtiden, men blev først for alvor udbredt fra yngre bronzealder (ca. 1100-ca. 500 f.v.t.) og frem. De ældste kendte brandgrave stammer fra jægerstenalderen (ca. 12.800-3950 f.v.t.). Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links