Faktaboks

Kommune
Norddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
191813
Sted- og lokalitetsnummer
140110-38
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Stenlægning/stensamling, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, uskadt. 1 x 10 m. Flad top. Græs- og lynggroet.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidDen [højen] er lyngklædt og meget flad ovenpaa, endog den aldrig har været pløjet. Saavidt man kan see, er den bygt af en Mængde Smaasten. Den hviler ogsaa paa den høje Bakkeryg ud mod Stranden. [[Fredet]] Bevoksning: 1980: Lyng og Løvkrat.
1886
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorOp til 0,7 m. dybe stier hen over højen, der blotter en stenkerne. ** Seværdighedsforklaring ** Udsigten: Havn og hav. *************************************** Stikprøvevis genberejst 1.10.86 af JGB. Bevoksning: 1980: Lyng og Løvkrat
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumBevokset med træer - overvejende løvtræer. Beliggende på campingplads/grønt areal.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links