Faktaboks

Kommune
Norddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
19186
Sted- og lokalitetsnummer
140110-46
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj i lavning. Lille gravning i top. 10 x 1 m.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidDenne Høj findes i en Lavning, hvorimod alle de andre, som ere deromkring, ere anlagte paa Bakker og Højdedrag. Den er smuk lyngklædt og har ingensinde været undersøgt. Mod Sydvest, Vest og Nord har den 17 Krandsstene, der alle ligge ]ved og[ tildeels inden for dens Fyld. Da disse 17 Steen i sig selv ere tildels runde, kan deres Stilling næppe kaldes oprejst, dog ere de ikke udvæltede. Mod Syd, Øst og Nordøst findes ingen Steen. Der sees Overfladen af en Steen midt i dens Top, men det lader næppe til, at denne Steen er ret stor. [[Fredet]] Bevoksning: 1980: Lyng
1886
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorLille rundhøj. Grøft i top (3,5 x 1,2 x 0,5 m.) - tilgroet. Bevoksning: 1980: Lyng.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Bevokset med græs og lyng. Beliggende i sommerhusområde.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links