Faktaboks

Kommune
Norddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
19189
Sted- og lokalitetsnummer
140110-58
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Stenlægning/stensamling, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 10 x 1 m, pløjet for nær mod vest. Lyngklædt.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidDen [højen] har været dyrket i 15 Aar og var før den Tid en anseelig Høj, men Ejeren har kjørt en Deel Fyld af dens Top og en stor Deel er jo ogsaa i den Tid jævnet ud med Avlsredskaberne. Om der har været gravet i den, før han dyrkede den, tør han ikke bestemt sige, men efter Jordblandingen at dømme lader det ikke dertil. Dens Krandsstene ere nu overalt dækkede af den nedpløjede Jord, og hidtil er der kun taget mindre men mange Steen ud af dens Top. Den hviler paa en høj smuk afrundet Bakke. [[Fredet.]] Bevoksning: 1980: Græs.
1886
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1886
Dyrkning/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidOverpløjet.
1886
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSom beskrevet - med afpløjning. Bevoksning: 1980: Græs.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumSyner både højere og større end beskrevet. Skyldes evt. at den ligger på en bakke. Pga. meget, meget tæt bevoksning på og omkring højen er nærmere opmåling og beskrivelse ikke mulig. Bevokset med krat og løvtræer. Beliggende i grønt område.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links