Faktaboks

Kommune
Guldborgsund Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
462528
Sted- og lokalitetsnummer
070608-18
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Bautasten, Oldtid (dateret 1700 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 17/5 1893 Afmærkn.: MS (1905, L. Lassen) Høj, 2 x 15 m. I dobbelt række omkring foden 72 randsten (i inderste række 9 væltede). I toppen overfladen af stør- re sten.

Undersøgelseshistorie

1923
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn allerede fredlyst Høj nordligt i Skoven. 3 m fra den østlige Højfod ligger en smuk, henved 2 m lang Bautasten under Skældige og for største Parten paa Mtr. nr. 146. Den burde rejses saa at den kom til at staa paa Mtr. Nr. 145. - Maaske ved samme Høj to andre Bautasten. Bevoksning: 1988: Græs og Løvtræer
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 3 m fra østlige Højfod en 2 m lang Bautasten.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorFrejlev Skov. Høj, omsat med fodkæde af 36 sten. 2 m SØ for højen en 2 m lang sten. Forkert afsat på matr.kort og m.b. ** Seværdighedsforklaring ** Smuk beliggenhed på lavt, skovklædt næs ud i strandeng mod Guldborgsund. Også seværdig ud fra samspillet mod de mange andre fortidsminder i umiddelbar nærhed. Bevoksning: 1988: Græs og Løvtræer
2003
Museal berejsning - Kulturstyrelsen
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dkFortidsmindet blev fundet som beskrevet. FM-sten ved højens nordlige side.
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dkFM - fortidsmindesten i nordside.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Bautasten

Bautasten er aflange, opretstående sten sat over en gravlagt person som en del af gravstedet. Nogle bautasten er sat, uden at der findes en grav, og derfor rejst som en slags kenotaf over en person, som døde et andet sted. Bautasten kendes fra flere steder i landet og findes i meget stort tal på Bornholm. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links