Oversigtsbillede - højen set fra N
.
Oversigtsbillede - højen set fra V
.
Oversigtsbillede - højen set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
30088
Sted- og lokalitetsnummer
170805-129
Anlæg
Rundhøj, Bronzealder (dateret 1300 f.Kr. - 1101 f.Kr.); Stenkiste, Bronzealder (dateret 1300 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

"Gilhøj", 3 x 20 m. Større sænkning i top, siderne afgravet i ældre tid. Græs - og lyngklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. "Gilhøj". 3.0 x 28 M. I Toppen en Sænkning, 5.5 M. i Tværm., 0.5 M. dyb. Stærkt afgravet i Firkant paa alle Sider. Lynggroet i Ager. Heri fundet 5-6 Urner med brændte Ben samt B4084-86 i en lille stensat Kiste med brændte Ben (1888).
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Gilhøj" 3 x 20 m. Større sænkning i top, siderne afgravet i ældre tid. Græs og lyngklædt i ager.
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Gilhøj". Beliggende i dyrket mark og bevokset med græs, krat og træer, brombær, hindbær, gyvel, hyld m.m. I top større sænkning 4 x 5 m. bred, 0,5 m. dyb. Top affladet. Sider afgravet i ældre tid. Over hele højen dyregange og overfladen ujævn. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, hul i top, affladning af top, randbeskadigelser. Bevoksning: Græs, krat. Foto: S/H 01.21.79-N, F 01.17.79-N. Flyfoto S 4009-FTL 138/057.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenkiste

Stenkister kendes i forskellige udformninger gennem store dele af oldtiden og frem til i dag. Traditionen med at anvende sten til kister begyndte i bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.) og har – med skiftende intensitet – holdt sig frem til nyere tid. Blandt de fredede fortidsminder findes adskillige stenkister fra bondestenalderen, bronzealderen og jernalderen (ca. 4000 f.v.t.-1050 e.v.t.), og stenkisterne kan ligge såvel under flad mark som inde i en gravhøj. Der findes mange forskellige varianter af stenkister, alt efter hvilken periode de er blevet opført i, og hvor de er placeret. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links