Faktaboks

Kommune
Holstebro Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
210574
Sted- og lokalitetsnummer
180319-359
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Enkeltfund, Oldtid (dateret 1950 f.Kr. - 1501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 0,75 x 9 m. Flad top, hvori et hul. Lynggroet i hede.

Undersøgelseshistorie

1943
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterFredningsnr: 2105:74, Status: B
1958
Dyrkning/land- og skovbrug - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1958
Aflysning - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
2018
Uspecificeret museal aktivitet - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro KommuneGennemgang og registrering af Tommy Madsens Oldsagssamling DKM 20.917 X61. Genstanden mangler. Det vides ikke om genstanden er indleveret til Holstebro Museum, bortkommet eller kasseret. Fundoplysninger: "Ml. grydholt 61. ca 325 m Ø 25 m S for mellme Grydholt i Tvis. 1 brudst. af dolktidssegl".

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Enkeltfund

Enkeltfund er en enkelt eller få genstande fra oldtiden eller historisk tid, som er blevet fundet uden nødvendigvis at indgå i en særlig kontekst med andre fortidsminder eller anlæg. Enkeltfund kan eksempelvis være flintøkser fra stenalderen, bronzelurer fra bronzealderen, smykker fra jernalderen eller mønter fra middelalderen. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links