Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
151288
Sted- og lokalitetsnummer
120407-33
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Skåltegn, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,5 x 17 (N-S) - 12 m (Ø-V). Ca. 1/3 mod vest afgravet ved vejregulering (omkring eller før år 1900), resten jævnt rundet og velbevaret. Græsklædt med 6 store bøge, i skov.

Undersøgelseshistorie

1900
Byggeri og anlæg - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1962
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1964
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1964
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSom før. Bevoksning: 1979: Græs og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumHøjen er beliggende i skovbry, bevokset med bøg og gran som følge af ældre tilpantning (?). Camoufleret til trods for dens beliggenhed ret op af landevej. NBL § 18 : Vildreflektorsystem opsat indenfor 100-meterzonen. Fremstår ramponeret på grund af dyreaktivitet samt flere rodvæltere, Bør plejes.
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumHøj i skovbryn. Vegetationsløs med gamle rodvælter på toppen af højen.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Skåltegn

Skåltegn er mindre, cirkulære, indhuggede fordybninger i klippeflader eller på større og mindre sten. Der kendes enkelte skåltegn fra bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.), men de forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt. De findes enkeltvis eller i grupper af flere skåltegn på samme sten og sammenlignes ofte med bronzealderens lidt mere komplicerede helleristninger, der er indhuggede motiver på klippeflader. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links