Faktaboks

Kommune
Rebild Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
151396
Sted- og lokalitetsnummer
120312-70
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Stenbygget grav, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

"Hundehøj", ca. 1 x 15 m. Fladt hul i toppen hvori store sten er kløvet. Græs i ager. Aflysning af gravhøjen: **************************** ved deklaration af d. 9. juli 1986 Fortidsmindet er for lælnge siden ulovligt fjernet.

Undersøgelseshistorie

1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Hundehøj", ca. 1 m høj og ca. 5 m i tværmål. Fladt hul i toppen, hvori store sten er kløvet. Græs i ager.
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterFredningsnr: 1513:96, Status: B
1986
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningDen pr. 17. april 1954 foretagne notering i tingbogen af gravhøjen fr.nr. 1513:96 bedes slettet, da fortidsmindet for længe siden er ulovligt fjernet.
1986
Beskadigelse/hærværk - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1986
Aflysning - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1986
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenbygget grav

Stenbyggede grave kendes fra alle oldtidens perioder, hvor de første blev opført, umiddelbart efter at indbyggerne gik fra at være jægere og samlere til at opdyrke jorden og holde husdyr. Navnlig de ældste stenbyggede grave, stendysserne og jættestuerne, fra yngre stenalder (ca. 4000-1700 f.v.t.) er karakteristiske i landskabet på grund af anvendelsen af tonstunge sten i konstruktionen, men stengravene findes i mange forskellige typer og variationer. Stenbyggede grave var også et udbredt fænomen i bronzealderen og jernalderen (ca. 1700 f.v.t.-1050 e.v.t.). Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links