Oversigt set fra NØ
.
Oversigt set fra SØ
.
Oversigt set fra SSV
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
533437
Sted- og lokalitetsnummer
060303-31
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Bautasten, Oldtid (dateret 1700 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Nylars Høj, 1,5 x 14 m. Større sænkning i top. I midten ses en større sten og ved kanten 2 sten. Lyng- og græsklædt i høn- segård.

Undersøgelseshistorie

1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,5 x 14 m. Større Sænkning i Top. I Midten ses en større Sten og ved Kanten 2 Sten. Lyng- og græsklædt i Hønsegaard.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, stærkt forgravet i ældre tid. 1,5 x 15 x 14 m. Nær højmidten en kantrejst sten orienteret ca. N/S - formentlig (den vestlige) bæresten i et iøvrigt bortgravet dyssekammer. Ca. 2 m N for denne står endnu en sten oprejst, noget inden for den nuværende, tilsyneladende højfod. Højen er nogenlunde cirkulær men deformeret ved flere ned -og afgravninger. Cementpæle fra et gammelt hønsegårdshegn er sat på den østlige højfod. I tæt, sammengroet træ -og buskvækst i skovbryn. Bevoksning: 1985: Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Bautasten

Bautasten er aflange, opretstående sten sat over en gravlagt person som en del af gravstedet. Nogle bautasten er sat, uden at der findes en grav, og derfor rejst som en slags kenotaf over en person, som døde et andet sted. Bautasten kendes fra flere steder i landet og findes i meget stort tal på Bornholm. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links