Faktaboks

Kommune
Norddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
201735
Sted- og lokalitetsnummer
140119-37
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Jordfæstegrav, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,6 x 12 m, af et lidt uregelmæssigt omrids; lynggroet i et hedestykke.

Undersøgelseshistorie

1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 12 m i Diameter, 1,6 m høj, af et lidt uregelmæssigt Omrids, lynggroet i et Hedestykke.Høj, 12 m br., 1,6 m høj, af et lidt uregelmæssigt Omrids. F.M. 1946. Bevoksning: 1980: Løvtræer
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorI fordums dage tilsyneladende pløjet trekantet. Tæt med små træer ved og på høj. JGB 10.12.86: Intet at bemærke. Bevoksning: 1980: Løvtræer
1991
Beskadigelse/hærværk - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorVed undersøgelse af højtomten - højen ulovligt sløjfet i 1969 - konstateredes, at højbunden tilbagestod i snitgrøfterne i en højde af indtil 15-20 cm. I højens centrum fandtes dele af en stenlægning, sandsynligvis rest af centralgraven. Ingen genstandsfund. Højen blev genopført.
1991
Museal udgravning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1991
Museal restaurering - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Bevokset med bregner, løvtræer og lidt græs.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links