Højen set fra vest
.
Højen set fra syd
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Vejen Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
330653
Sted- og lokalitetsnummer
190304-55
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Skelsten (uspecificeret), Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 1898 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 3306:53 Rundhøj, 17 x 15 x 0,5 m.

Undersøgelseshistorie

1898
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, lynggroet i Hede. I Toppen staar en Sten, 0,60 met. høj, 2 met. i Omkreds ved Foden. Maaske en i nyere Tid rejst Skelsten, da Højen ligger i Skellet til det tilstødende Lindknud Sogn. 2 met. høj, 18 met. i Diameter.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidOverpløjet, nyplantet.
2009
Museal rekognoscering - Sydvestjyske MuseerFortidsmindet er ikke registreret / her intet fredningsnummer. Gravhøj, ca. 60 cm. høj og 17 m. i diameter. N-S gående plantefurer på højtoppen.
2013
Museal besigtigelse - Sydvestjyske MuseerHøj, 50cm høj, 15m N-S, 17m Ø-V, Beliggende i plantage med 4N-S gående plantefurer over vestdelen af højen. Højfoden glider umarkeret over i den omkringliggende flade skovbund på alle sider, hvilket stemmer overens med berejsningsbeskrivelsen fra 1952, hvor den er angivet værende overpløjet. Det samme fremgår af ortofotos fra 1954. Højen bevokset med 25-30 lærke og grantræer på østdelen og buske på vestsiden. Træerne vurderes til at være 10-15 år gamle og kan godt være selvsåede efter 99-orkanen. Højen er beliggende på matr 7g, Lintrup by, Holsted sogn. Den i 1898-berejsningen omtalte skelsten på højtoppen findes der ikke længere.
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Skelsten

Skel, den retligt gældende grænse, der omgiver en fast ejendom. Som regel er skellet synligt i marken. Er dette ikke tilfældet, kaldes skellet blindt. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links