Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
221759
Sted- og lokalitetsnummer
140210-154
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Stenbygget grav, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

(1986, MB) konstateret fjernet. Afmeldes. Tidligere C-høj. *********************** Højrest, lyngklædt.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHer har forhen været en Høj c 50' i Gjennemsnit. Den har været bygt paa en Helding ned mod Dalen. Nu er kun den østlige 4de Deel tilbage af den. Resten er tilligemed underliggende Bund ført bort. Krandsstenene ligge nedvæltede i Brudets Bund og ere middelstore. I Højens Rest sees (a [på tegning]) en skraatliggende flad Steen af betydelig Størrelse og (b [på tegning]) en Steen, som ligger ovenpaa og har Bærestenenes sædvanlige Form. Ved c [på tegning] sees en Opstilling, der tyder paa en kisteformet Grav. Højen er bygt af gruusholdig Jord, og dens Rester ere lyngklædte.
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjrest, lyngklædt.
1946
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterFredningsnr: 2217:59, Status: C
1987
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjen er fjernet.
1987
Aflysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor (1986, MB) konstateret fjernet. Afmeldes. Tidligere C-høj.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenbygget grav

Stenbyggede grave kendes fra alle oldtidens perioder, hvor de første blev opført, umiddelbart efter at indbyggerne gik fra at være jægere og samlere til at opdyrke jorden og holde husdyr. Navnlig de ældste stenbyggede grave, stendysserne og jættestuerne, fra yngre stenalder (ca. 4000-1700 f.v.t.) er karakteristiske i landskabet på grund af anvendelsen af tonstunge sten i konstruktionen, men stengravene findes i mange forskellige typer og variationer. Stenbyggede grave var også et udbredt fænomen i bronzealderen og jernalderen (ca. 1700 f.v.t.-1050 e.v.t.). Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links