Oversigt - set fra øst.
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Jammerbugt Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
1009169
Sted- og lokalitetsnummer
110703-95
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Vej, Udateret (dateret 250000 f.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

1943: Højtomt udgravet til ringvold. Diameter 14 m. Gl. vejspor i stort tal løber udenom højen på begge sider med retning i S-N. 1987: Ringformet vold om en stærkt forgravet højmidte. 1,0 x 12,0 m. I plantage.

Undersøgelseshistorie

1924
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjtomt, Diam. 14 M. Lynggroet i Hede. Paa den østre Side af Højen ses i Heden 9 gamle Vejspor, paa den vestre er 22 tydelige, ingen af dem er særlig dybe.
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjtomt udgravet til Ringvold, Diam. 14 m. Gl. Vejspor i stort Tal løber udenom Højen paa begge Sider med Retning i S-N.
1943
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterFredningsnr: 1009:169, Status: C
1986
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjtomt. Kun som ringvold. Stærkt forgravet midte. Fredes. MB.
1987
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorRingformet vold om en stærkt forgravet højmidte. 1,0 x 12,0 m. I plantage.
1987
Tinglysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Vej

I Danmark har vejnetværket gennem tiderne været knyttet til bebyggelse og trafik, fordi det flade landskab har muliggjort færdsel næsten overalt. Ældst er netværket af sogneveje mellem kirkelandsbyerne, der ligger med en indbyrdes afstand på 4-7 km - omkring en mil eller en times skridtgang. Det kan føres tilbage til vikingetiden, kendes fra landskabslovene og blev administreret af landsbyboerne selv. Vejene, der var formet af de stive arbejdsvognes spor, var ikke anlagt, men skabt af trafikken, indtil de blev lagt i markskellene ved udskiftningen omkring 1800. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Udateret

I visse tilfælde er det ikke umiddelbart muligt at datere et fortidsminde uden at foretage en nærmere undersøgelse. Da beskyttede fortidsminder er fredede – også for arkæologer – er det ikke altid muligt at datere anlægget, før der foretages en videnskabelig undersøgelse. I de tilfælde, hvor fortidsmindets præcise alder er ukendt, eller der er tvivl om dateringen, anvendes betegnelsen udateret. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links