Faktaboks

Kommune
Ikast-Brande Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
24092
Sted- og lokalitetsnummer
130302-105
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Indskrift, Historisk Tid (dateret 1536 e.Kr. - 1799 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 18 x 1,5 m; stor udgravning i toppen og mindre beskadi- gelser mod NØ. Lyngklædt, i hede VSV for Stenholtgård.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1926
Privat besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorJGB: 26 09 1989: Høj i utilplantet lyngareal i nåle- og birkekultur. I toppen en meterdyb nedgravning ca. 5x3 m, en mindre i V siden. Gl. rævegrave i top og sider. I toppen en cylindrisk betonskelpæl med indstøbt krone i topfladen (amtsgrænsepæl?). JBA berejst 1991: Høj, tilgroet krater i top med udførsel mod syd, tilgroet afgravning i vestfod, afmærket med rund betonpæl i top, dyregrav, bevokset med lyng, ved skovspor i plantage. ** Seværdighedsforklaring ** Begrænset adgang i skoven til fods. Bevoksning: 1991: Lyng
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Måler dog kun 15 m. i retningen Ø-V og til gengæld 27 m. i retningen N-S. Bevokset med lyng, lav og tyttebær.
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet i 2009. Bevokset med lyng, lav og tyttebær.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links