Faktaboks

Kommune
Esbjerg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
350519
Sted- og lokalitetsnummer
190205-49
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Tegl, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Plovshøj", 2,2 x 17 m. Højen er stærkt afgravet på alle sider. Nu tilgroet overalt. Ved foden mod N kanal (nu udtørret). Græsgro- et i ager.

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Ploughøi", har været anselig, men Størrelsen er ubestemmelig, da der har været en Teglovn anlagt i den, nu er Høien langagtig firsidet, flad Mark.
1906
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Plovshøj" (siges opkaldt efter Sorteplov), 2.20 M. h. 17 M. i Tværm. Højen er stærkt afgravet paa alle Sider. Ved Foden mod N. Kanal. Græsgroet.
1955
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Plovshøj"m 2,20 x 17 m. Højen er stærkt afgravet på alle sider. Nu tilgroet overalt. Ved foden mod nord kanal (nu udtørret). Græsgroet i ager.
1955
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1959
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links