Faktaboks

Kommune
Viborg Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
210987
Sted- og lokalitetsnummer
130711-38
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Jordfæstegrav, Stenalder (dateret 2800 f.Kr. - 2351 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1 m høj, 12 m i N-S, 6 m i Ø-V. Lyngklædt.

Undersøgelseshistorie

1899
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1955
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1964
Planlagt byggeri/anlæg - Viborg MuseumVejomlægning
1964
Museal udgravning - Viborg MuseumViborg Museum foretog i 1964 en udgravning af resterne af en overpløjet gravhøj forud for vejomlægning ved Århusvej i Sønder Rind sogn. Ved udgravningen blev højens diameter målt til 9,4m og dens største (bevarede) højde til 0,65m. Der blev fundet én grav forskudt mod syd i forhold til centrum. Graven var orienteret SV-NØ, 2,6m lang og 0,65m dyb (fra oprindelig overflade). Der fandtes rester af forkullet træ, men ingen gravgaver og ingen spor efter den gravlagte. Det blev antaget, at højen var fra enkeltgravskultur.
1964
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links