Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
220848
Sted- og lokalitetsnummer
130612-233
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Skel (offentlig administration), Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tidl. C-høj lyst med følgende tekst: ************************** Høj, -Tohøje-. 3,2 m høj, diameter 21 x 22,5 m. Største længde i Ø-V. Højsiderne i NØ og SØ er forgravede. 2 jorddiger - sogneskel - går hen over højen i N-S og Ø-V retning. Højen er registreret i Nationalmuseet som sb.nr. 108 i Frederiks sogn og sb.nr. 99 i Thorning sogn

Undersøgelseshistorie

1879
Dyrkning/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høi, 65 F. i Tværmaal, 10 F. høi, mindre Gravninger i Top og Side. Fald Hede. (Overført fra 130612, sbnr. 99) Bevoksning: 1980: Lyng og Nålekrat/-træer
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Tohøje". Mål: 3,3 m. høj. Kunne være en fin høj, men er noget medtaget. Da statsskoven blev anlagt og skovdiget blev sat, gravede man i højen. Diget går op over højen. Den er nok senere forstyrret af gravning. Der er intet sløjfet af højen og med lidt hjælp kunne den blive en fin høj. Den vil ikke nogensinde komme til at ligge i vejen for nogen. Højen ligger i sogneskel, 1/3 i Frederiks, 2/3 i Thorning Sogn. Den har haft en vis betydning for rejsende over heden, da den før i tiden kunne ses videnom. Det fortælles, at de gamle urfugle-jægere samledes ved den, når de om aftenen skulle hjem. Bør istandsættes. ** Seværdighedsforklaring ** Højen har før i tiden været synlig i stor afstand. Bevoksning: 1980: Lyng og Nålekrat/-træer
2002
Diverse sagsbehandling - Rigsantikvarens Arkæologiske Sekretariat
2002
Diverse sagsbehandling - Rigsantikvarens Arkæologiske Sekretariat
2002
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2003
Museal besigtigelse - Viborg Museum
2003
Museal besigtigelse - Viborg Museum
2004
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2004
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Meget miserabel høj. Højen er relativt tæt bevokset med forskellige træer.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links