Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
23086
Sted- og lokalitetsnummer
130612-116
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Lille, lav lynghøj i heden, 18 x 1 m. Noget forgravet i øst- foden.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMål: 1,1 x 21,0 x 20,0 m. Højen ligger på et lille tilbageværende stykke hede. Højen er i modsætning til de andre på egnen lav, ca. 1 m. høj. Nok den sidste af de lave høje. I top gravet hul, 1 x 1 m. I Ø-siden et hul, 2 x 3 m., som er opfyldt med træaffald. Gamle opryddede træer henkastet ved NV-foden. Der skal passes på den. Højen kaldes af egnens beboere "Kikhøj". Drengene, som vogtede kreaturer og får, brugte højen, når de spiste. De kunne derfra holde øje med dyrene, som de skulle vogte. ** Seværdighedsforklaring ** Højen besøges af mange mennesker hvert år og vil nok få flere besøgende, da den nye amtsvej nu kommer lige forbi. Bevoksning: 1980: Lyng
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Der er dog ikke længere hede omkring højen, men skov. De tidligere nævnte opryddede træer ved NV-foden er fjernet. Det samme gælder træaffaldet i hullet i toppen. Højen er bevokset med forskellige træer både små og store, heriblandt også nåletræer.
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet i 2009. Bevokset med mange forskellige træer bl.a. en del små nåletræer.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links