Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
23087
Sted- og lokalitetsnummer
130612-120
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ret anselig høj i ager. 25 x 3 m. Gravning i midte og fra sydfod mod højmidte. Enkelte smågravninger i siderne. Sydfoden noget afpløjet.

Undersøgelseshistorie

1879
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMål: 3,0 x 26,0 x 25,0 m. En stor, fritliggende høj i dyrket mark. Svag gravning i top. Pløjning for tæt til højens fod hele vejen rundt. I S-siden 1/2 m. oppe er nedgravet kunstig rævegrav med 2 udgange, som ikke er nemme at opdage. Bør påtales. *** Genbesigtigelse *** Velplejet høj, græsklædt i dyrket mark. Pløjeafstand acceptabel. Rævegrave i højen, der var tildækket med nogle større sten. Sagen betragtes som afsluttet. SVH Bevoksning: 1980: Græs og Løvkrat
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Den tidligere registrerede gravning i sydsiden er ikke længere særlig tydelig. I sydsiden et par gamle rævegrave. Højen er bevokset med spredte løv- og nåletræer samt gyvler. Højen ligger i græsmark.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links