Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
230814
Sted- og lokalitetsnummer
130612-137
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Morhøj", ca. 3,5 x 26 m. Gennem midten mod højfod i syd- øst en dyb, 6-8 m bred gravning. I den sydøstlige fod en muret karoffelkælder. Lyngklædt.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Morhøj". Mål: 3,5 x 30,0 x 26,0 m. Fra højfod i SØ op til midte dyb gravning. Spor efter gammel gravning næsten overalt på højen - bredeste spor 5-7 m. I SØ-lige fod har der været en muret kartoffelkælder - er næsten tilgroet. Højen trænger til hjælp - bør istandsættes, da den ses fint fra hovedvej 13, afstand 200 m. På højens NØ- og SØ-side enkelte løvtræer, ikke store. ** Seværdighedsforklaring ** Højen ses fra hovedvej 13. Såfremt den istandsættes, vil den være en fin høj. Den er også med i Hærvejsforløbet. Bevoksning: 1980: Græs og Lyng
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Den gamle kartoffelkælder er nu helt tilgroet og kan ikke ses mere. I toppen mod syd en rævegrav, hvori ses et gammelt jernredskab/pløjeredskab. Højen er bevokset med lyng, blåbær samt enkelte træer. Desuden hindbærkrat langs foden mod vest, øst og nord. Højen ligger i græsmark.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links