Oversigtsfoto set fra SØ
.
Oversigtsfoto set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
23088
Sted- og lokalitetsnummer
130612-121
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 30/6 1932. Geodætisk Institut. Høj, "Mosthøj", 20-22 x 3,50 m. I ager. I toppen stor ned- gravning. Hele overfladen forstyrret. Syd- og østfod stærkt afgravet.

Undersøgelseshistorie

1879
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Mosthøj". En høj, som er mishandlet ved gravning i toppen. Fra højens V-fod og op til toppen og ned til SØ-foden dyb nedgravning. Afgravet hele vejen rundt så nær som V-foden. Højen er omkranset af henkastet træaffald såsom rødder og grene. Ved højens S-fod oplagsplads for sten opsamlet på de tilstødende marker S og V for højen. Læhegn på højen. Spor efter gammel gravning. Burde istandsættes. Senere tilføjelse: Beskrivelsen stort set korrekt. Bevoksning: 1980: Græs og Lyng
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Stor nedgravning i toppen. Højen er tæt bevokset med blandede løv- og nåletræer samt gyvler. Langs foden krat og brændenælder. Højen ligger i græs.
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er bevokset med græs, ene, røn, eg, bregner og hybenkrat. 2 m. bræmmen omkring højen er tæt bevokset med tjørn og birk. Flere væltede og udgåede stammer på højen.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links