Oversigtsfoto set fra NV
.
Oversigtsfoto set fra Ø
.
Oversigtsfoto set fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
220874
Sted- og lokalitetsnummer
130612-86
Anlæg
Langhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Anselig langhøj, "Daashøj" eller "Mads-Doss's høj", 40 x 15 x 3,5 m. Græs- og lyngklædt i ager. To mindre huller i den østlige del af toppen, hvori vokser unge gran- og løvtræer. Ud for højens østende en eftergroet, ikke dyb grusgrav. Vestenden af højen noget forgravet.

Undersøgelseshistorie

1879
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Daashøj" eller "Mads Doss' Høj". Mål: 3,6 x 45,0 x 15,0 m. En stor langhøj, måske en langdysse. Ved Ø-enden spor af gammel grusgrav. I S-siden nogen spor efter gammel gravning, også spor i V-enden. N-siden næsten intakt. I toppen huller efter gravning, især i Ø-enden, hvori vokser løvtræer. Højen ligger sammen med to andre høje - en lige V for og en NV for - alle tre er med til at præge stedet. Højene ses fint fra Knudstrup, Skivevejen. Fra højene en god udsigt. Mads Doss har ejet gården, på hvis jord højene ligger og det er efter "e doss", at Mads Christensen fik navnet Mads Doss og om hvem St.St.Blicher skrev sangen, som er bleven en af hans kendteste. Mads Doss og hans kone Ane Else Christensdatter ligger begravet på Thorning Kirkegård og gravstedet besøges hvert år af mange tusinde besøgende. Daashøj må istandsættes. ** Seværdighedsforklaring ** Højen er antagelig en langdysse og her på egnen findes en langdysse mere: Jens Langknivs Hule i Ulvedal. Bevoksning: 1980: Græs, Lyng og Løvkrat
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Højen er bevokset med blandede løvtræer. Ligger i græsstykke mellem agre.
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er bevokset med græs, gyvler og egetræer. Mange små ege på vej op rundt om på højen.

Langhøj

Som navnet antyder, er langhøje aflange gravhøje med et rektangulært grundplan. De første langhøje blev opført allerede i den første periode af bondestenalderen (neolitikum ca. 4000 f.v.t.-ca. 1700 f.v.t.) og havde ligheder med de gravformer, som også anvendtes i kystområderne ved Østersøen og i området ud mod Atlanterhavet. Arkæologiske undersøgelser viser, at der over store geografiske områder har været udført ensartede ritualer ved langhøjene. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links