Oversigtsfoto set fra NØ
.
Oversigtsfoto set fra Ø
.
Oversigtsfoto set fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
220873
Sted- og lokalitetsnummer
130612-87
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, stik øst for "Mads Doss's høj". Lyng- og græsklædt i ager. Stærkt afgravet foden rundt, særlig i øst. Enkelte buske vokser på højen.

Undersøgelseshistorie

1879
Museal grafisk eller digital dokumentation - Museet for Fotokunst
1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjen ligger stik V for Mads Doss' høj. Nogen afgravning foden rundt er vist fremkommen ved pløjning for tæt på højen. Enkelte buske på højen. Med lidt hjælp en pæn høj. Må istandsættes samtidigt med Mads Doss' høj. ** Seværdighedsforklaring ** Højen ligger sammen med Daashøj og er fint placeret i landskabet. Bevoksning: 1980: Mos og Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Højen måler 14 m. Ø-V og 13 m. N-S. Mod øst en lille jordvold evt. fra afgravningen af højen. Højen er bevokset med en del løvtræer. Pleje bør foretages ved fortidsmindet.
2017
Museal besigtigelse - Moesgård MuseumGravhøj. Jævnt kuplet rundhøj. 14 m. i diameter. 1½-2 m. høj. Lidt ujævne sider. Afgravet og udflydende fod mod øst.
2017
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er bevokset med græs og løvtræer (hyld, røn, tjørn mm.).

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links