Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra SØ
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
23098
Sted- og lokalitetsnummer
130612-138
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Gravgenstand, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 3,00 x 25 m. Gravning i midte og fra sydfod mod højmidte. Enkelte smågravninger i siderne. Sydfod nær til- pløjet. Lyngklædt.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMål: 3,0 x 28,0 x 25,0 m. Svage spor efter gammel gravning. Gravningsspor fra S-fod mod højmidte. N- og S-fod nært tilpløjet. Bevokset med lyng. Enkelt rønnetræ på SØ-side. Højen ligger 100 m. fra hovedvej 13. Bør istandsættes. 90 m. SØ for højen oplagsplads for murerfirma, af ny dato. ** Seværdighedsforklaring ** Højen er en velbevaret høj. Ses også fra hovedvejen og er en af højene i Hærvejsforløbet. Bevoksning: 1980: Græs og Lyng
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet dog uden oplagringsplads mod SØ. Højen er bevokset med store og små egetræer, røn, lyng og blåbær.
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er bevokset med græs, store egetræer, små ege på vej op, røn og tyttebær. Beliggend ei græsmark.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links