Faktaboks

Kommune
Aalborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
121110
Sted- og lokalitetsnummer
120511-75
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 1701 f.Kr.); Stenbygget grav, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 1701 f.Kr.)

Original fredningstekst

Lille høj med rester af gravkiste i nord-syd. 10 sidesten, 1 karmsten og 1 gangsten bevaret.

Undersøgelseshistorie

1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Let oval med rester af stenbygget grav, orienteret N/S med udgang mod S. N-enden af stengraven bredest. Indvendige mål: 4,2 x 1,2 m., dybde 0,8 m. Selvsået fyr, birk, ellers græs og tyttebær/blåbær. I plantage direkte til skovvej, græsset noget nedslidt, idet en fodsti fører tværs over højens Ø-lige side. Skaderne fra 1979 er under tilgroning. Indmålt UTM: 32/544,840/6314,760. Graven formodentlig undersøgt i gammel tid. Højen genbesigtiget 26.5.1981. Ingen friske skader. Kun tidens tand og almindeligt forfald. Sagen kan henlægges. Ejeroplysning på skema. Bevoksning: 1981: Græs, Løvtræer og Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumGræsklædt dysse med åbentstående kammer i stormvæltet skovområde.
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumKratovergroet høj med åbentstående stenkiste.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenbygget grav

Stenbyggede grave kendes fra alle oldtidens perioder, hvor de første blev opført, umiddelbart efter at indbyggerne gik fra at være jægere og samlere til at opdyrke jorden og holde husdyr. Navnlig de ældste stenbyggede grave, stendysserne og jættestuerne, fra yngre stenalder (ca. 4000-1700 f.v.t.) er karakteristiske i landskabet på grund af anvendelsen af tonstunge sten i konstruktionen, men stengravene findes i mange forskellige typer og variationer. Stenbyggede grave var også et udbredt fænomen i bronzealderen og jernalderen (ca. 1700 f.v.t.-1050 e.v.t.). Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links