Oversigtsbillede - højen set fra N
.
Oversigtsbillede - højen set fra V
.
Oversigtsbillede - højen set fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Vejen Kommune
Fredningsstatus
Ikke-fredningsværdig 1937-56
Fredningsnummer
350719
Sted- og lokalitetsnummer
190307-209
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Skel (ejendom), Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 1897 e.Kr.)

Original fredningstekst

Gravhøj. Uregenmæssig grundplan, 14 m NV-SØ, 11 m NØ-SV, 1,8-2 m høj Højen har ujævne sider, der står stejlt mod syd og nordvest. I toppen mindre sænkning.

Undersøgelseshistorie

1897
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøi. Høide 1,60 met. Tværmaal 19,00 met. Paa Høien mødes 3 Skjelgrøfter og Skjeldiger.
1955
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøirest i skeldige mellem 3 ejendomme. Så godt som intet bevaret på Vejen-siden. 1.8-2.0 m. x 10-12 m. i øst-vest, 7-8 m. i nord-syd. Ujævne sider, der står stejlt mod syd og nordvest. I toppen mindre sænkning. Bevokset med græs og buske, i skel.
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. I tilstand som tidligere beskrevet. Beskadigelser: Randbeskadigelser, ujævnheder i overfladen, hul i top. Bevoksning: Græs, træer. Foto: Farve, 04, neg.nr. 74, set fra S.
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2012
KO-kontrol på fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links