1057 oversigt set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Viborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
1711112
Sted- og lokalitetsnummer
130906-9
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Brandgrav (uspecificeret type), Bronzealder (dateret 1100 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 16/6 1892, gdr. Andreas Andersen Diplom "Sorthøj", ca. 2 x 14 m. Tilgroede huller i øst- og vestside. Lyng- og græsgroet, i ager. NM I: 1,75 x 17 m.

Undersøgelseshistorie

1887
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1892
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1962
Genstand givet til museum - Moesgård MuseumAarhus Museum modtog via K. Ferdinand i juni 1962 syv bronzer som gave fra fuglehandler A. D. Carlsen, Mejlgade i Aarhus. Senere i juni 1963 kom giverens søn, Ejner Carlsen på besøg på museet og gav følgende oplysninger, jf. vedlagte rapport v. K. Frifeldt: Alle fundene var gjort i en fredet gravhøj (sb. 9) på gdr. Johannes Rask Nielsens mark. I 1957 blev der bortkørt ca. 160 læs sten og i den forbindelse blev fundet et ukendt antal urnegrave i stensætninger. De til museet givne bronzer skulle ifl. EC stamme fra en enkelt urne, der smuldrede og som også skulle have indeholdt nogle små ravperler og endnu et brudstykke af en ragekniv. Urnen var senere bortkommet. De øvrige urner var ifl. EC i gårdejerens besiddelse eller nedgravet ved højen.
2010
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Brandgrav

Brandgrav er en betegnelse for en gravlæggelse, hvor den døde person er blevet kremeret og derefter gravlagt enten i en nedgravning i jorden eller i en urne. Brandgravene var en kendt gravform i oldtiden, men blev først for alvor udbredt fra yngre bronzealder (ca. 1100-ca. 500 f.v.t.) og frem. De ældste kendte brandgrave stammer fra jægerstenalderen (ca. 12.800-3950 f.v.t.). Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links