Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
1503128
Sted- og lokalitetsnummer
110612-107
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Helligkilde, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Højrest, ganske forgravet.

Undersøgelseshistorie

1876
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidDenne Høj er 90 Skridt Ø. for Savs Daas [sb. 105] og hører vistnok Vestervig Sogn til, om end Skjellet muligen gaaer over N. Siden. Den er udkastet i Ø. Siden fra forrige Tider, eller Ø. Siden er baade udkastet og afklædt. Det har været en jevn stor Høj, og i Fordybningen foroven groer Graaris-Pil frodigt. Baade i dette Matr. No. Ø. for Højen og i den tilgrændsende Grurup Hede er en vidtstrakt Grusgrav, og, siden Meddeleren besøgte der, har han faaet at vide, at dernede, etsteds Ø. for Højen, har været en af Catholicismens hellige Kilder.
1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidJevnstore Høie, ødelagt [E. 295-296, svarer til sb. 107-108].
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidN: jævnstor, nu ødelagt ved Grusgrav, kun lidt Rand er tilbage.
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet er en højrest der ligger i plantage. Usikker identifikation ud fra de foreliggende beskrivelser. Formentlig er fortidsmindet den "top", som en smal skovsti fører henover sydøst for langhøjen 150311.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Helligkilde

Helligkilde, kilde, hvis vand ansås for at være helbredende. Ifølge dansk folketro var "kraften" i vandet på sit højeste valborgsaften (30. april) og sankthansaften (23. juni), som derfor var de foretrukne besøgstider. Det var især gigt, lammelse, sår og bylder, skab og fnat samt mave- og øjensygdomme, man søgte helligkilderne for. Vandet skulle drikkes af nye lerskåle, som bagefter knustes og kastedes i kilden eller ved siden af. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links