Faktaboks

Kommune
Norddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
191873
Sted- og lokalitetsnummer
140110-28
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Stenlægning/stensamling, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

"Tinghøj", 20 x 15 x 4 m, pløjet i firkant. Gml. gravning i top. Lyngklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidThinghøj er ligesom Regildshøj [sb. 26] pløjet for nær paa alle Sider, hvorved den er sine Krandsstene berøvet paa en nær, og denne ene har sin Plads paa Højens nordlige Side 8 Alen indenfor den oprindelige Fod og 48" oppe i Fylden. Spor af de andre Krandsstenes Plads sees hist og her i samme Højde. I den midterste og betydeligste Gravning sees en Deel store Haandstene. I dens brudte Sider træde større Stene frem et Par Steder især mod Øst. Jordfyldningen vidner om, at Pladsen har været klædt med Lyng, som er afbrændt før Højen bares sammen, thi enkelte svedne Lyngstilke findes endnu i Højens Fyld. Den har en Svag Lyngbeklædning endnu flere Steder. [[Fredet]] Bevoksning: 1980: Græs og Nålekrat/-træer.
1886
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1886
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMål: 3,0 x 20,0 x 15,0 m. Pløjet af V-siden i gammel tid. Krater i top (3 x 3 x 0,6 m.) med lav grøft mod N og S. Bevoksning: 1980: Græs og Nålekrat/-træer.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Virker meget uregelmæssig. Dækket af gyvler og krat. Beliggende i græsmark.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links