Faktaboks

Kommune
Viborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
170978
Sted- og lokalitetsnummer
130916-66
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 1701 f.Kr.); Stenbygget grav, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 1701 f.Kr.)

Original fredningstekst

Tinglysning af tidligere C-høj 2004 med følgende tekst: ******************************************** Høj, 0,6 x 12 m. Meget udflydende. I toppen flere, store, græsklædte sten.

Undersøgelseshistorie

1887
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1998
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor1998 HCR: Svær erkendbar høj i ung plantage i graner i varierende størrelse fra 1,5 m til 3 m. Højens sider er nærmest udviskede. Toppen flad og dækket af graner og lyng. I toppen flere delvist græsklædte store sten. Del af splittet gravkammer? Ellers ingen huller i toppen. Højen ligger rimeligt beskyttet og er fredningsværdig. 1999 MBE: Meget svær at se i terrænet. Intet hul i top. Meget svær at afgrave. Iblandet gamle rydningssten 0,6 x 12 m. Græsgang ca. 5 m vest for højen. Bevoksning: 1998: Lyng
2004
Tinglysning - KUAS, FortidsminderHøj, 0,6 x 12 m. Sten i toppen.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenbygget grav

Stenbyggede grave kendes fra alle oldtidens perioder, hvor de første blev opført, umiddelbart efter at indbyggerne gik fra at være jægere og samlere til at opdyrke jorden og holde husdyr. Navnlig de ældste stenbyggede grave, stendysserne og jættestuerne, fra yngre stenalder (ca. 4000-1700 f.v.t.) er karakteristiske i landskabet på grund af anvendelsen af tonstunge sten i konstruktionen, men stengravene findes i mange forskellige typer og variationer. Stenbyggede grave var også et udbredt fænomen i bronzealderen og jernalderen (ca. 1700 f.v.t.-1050 e.v.t.). Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links