Faktaboks

Kommune
Frederikshavn Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
0616127
Sted- og lokalitetsnummer
100212-18
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Brandgrav (uspecificeret type), Oldtid (dateret 1100 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,75 x 11,5 m. Græs- og lyngklædt i ager. Enkelte buske på top. Sydsiden forsvundet i en grusgrav.

Undersøgelseshistorie

1905
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, liggende paa Skraaning, c 1.75 M. høj, 11.50 M. i Diam. Mod Vest ligger en Bunke Sten. Den østlige Halvdel er borttaget af en Grusgrav, i Profilet ses nogle Sten, en Urne har staaet nær Toppen, Skaar sidder endnu in situ, anden en sammen med ret stor brændte Ben styrtede ned af Skrænten. Paa Højsiden voxer Poppelbuske. Lynggroet i Ager.
1939
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,75 x 11,5 m. Græs- og lyngklædt i Ager. Enkelte Buske paa Top. Sydside forsvundet i Grusgrav.
1939
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterFredningsnr: 0616:127, Status: C
1987
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjen er ikke længere omfattet af fredningslov.
1987
Aflysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Brandgrav

Brandgrav er en betegnelse for en gravlæggelse, hvor den døde person er blevet kremeret og derefter gravlagt enten i en nedgravning i jorden eller i en urne. Brandgravene var en kendt gravform i oldtiden, men blev først for alvor udbredt fra yngre bronzealder (ca. 1100-ca. 500 f.v.t.) og frem. De ældste kendte brandgrave stammer fra jægerstenalderen (ca. 12.800-3950 f.v.t.). Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links