Gylling-sten
.

Faktaboks

Kommune
Odder Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
281421
Sted- og lokalitetsnummer
150205-19
Anlæg
Runesten, Vikingetid (dateret 900 e.Kr. - 1020 e.Kr.)

Original fredningstekst

Gylling-sten. Runesten af granit. Stenen er 137 cm høj, 56 cm bred og 35 cm tyk. Runestenen er noget slidt formodentlig som følge af dens genanvendelse. Indskriften er placeret på begge bredsider, den ene smalside og toppen af stenen. Indskriften uden rammestreger begynder forneden på den ene bredside og fortsætter på smalsiden og toppen. Linjerne på den anden bredside, C-siden, læses oppefra ned, og indskriften slutter nederst til venstre. Indskriften lyder i oversættelse: ” Toke Troels' søn rejste denne sten efter... god ... og {risbiik} sin broder”. Står i dag på et muret fundament i Gylling kirkes våbenhus.

Undersøgelseshistorie

1904
Uspecificeret museal aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2015
Registreringsprojekt/runesten - KulturstyrelsenGylling-sten. Runesten af granit. Stenen er 137 cm. høj, 56 cm. bred og 35 cm. tyk. Runestenen er noget slidt formodentlig som følge af dens genanvendelse. Indskriften er placeret på begge bredsider, den ene smalside og toppen af stenen. Indskriften uden rammestreger begynder forneden på den ene bredside og fortsætter på smalsiden og toppen. Linjerne på den anden bredside, C-siden, læses oppefra ned, og indskriften slutter nederst til venstre. Indskriften lyder i oversættelse: ” Toke Troels' søn rejste denne sten efter... god ... og {risbiik} sin broder”. Stenen opdagedes i grunden af en ladebygning i Gylling og har efter A-sidens slidte karakter at dømme tidligere været benyttet som trappetrin eller lignende. Fundår 1839. Står i dag på et muret fundament i Gylling kirkes våbenhus. Datering: 900-1020.
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum

Runesten

Runesten er sten med indhuggede runer. Runesten er kendt i hele det nordiske område og hovedsagelig stammende fra vikingetiden. Runesten var oftest sat som minde over afdøde og holdt i et ordknapt sprog. Der findes mere end 3000 i Sverige, i Norge næsten 70, og i Danmark inkl. Skånelandene og Slesvig ca. 220. Læs videre her.

Runer

Vikingetid

Vikingetiden er en speciel skandinavisk betegnelse for den yngste del af jernalderen. Perioden er navnlig kendt pga. de skandinaver, der drog på plyndrings- og erobringstogter forskellige steder både inden og uden for det europæiske område. I slutningen af vikingetiden skete der en konsolidering af magten, hvilket bl.a. gav sig udslag i opbygningen af store fyrsteanlæg som Jelling og Gl. Lejre, anlæggelsen af flere forsvarsanlæg og dannelsen af en egentlig, samlende kongemagt i det danske område. Blandt de typiske synlige fortidsminder er rundhøje, skibssætninger, forsvarsanlæg, såsom de karakteristiske ringborge, samt runesten med tidens typiske runeindskrifter. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Læs også om

Eksterne links