Faktaboks

Søren Lemche
Født
22. december 1864, Onsgård, Hellerup
Død
9. august 1955
Titel
Arkitekt
Virkested
Danmark

Biografi

Søren Lemche var en af Hans J. Holms dygtigste elever og især fremragende til tegning og opmåling. Bl.a. derfor var det et naturligt valg, da Holm af Valløs protektrice dronning Louise havde fået opgaven med slottets genopbygning, at bede L. om at opmåle og undersøge ruinen, hvis opbygning han også kom til at lede. Selv siger L., at Holm fik indflydelse på ham både som lærer og som menneske. L. fik Johan Nielsen til medhjælp i Vallø og boede, mens arbejdet stod på, i 5 år i den af præsten forladte bolig i Slotsgaden.

Han fandt sin kone Inge, stiftsgartnerens unge datter, i Vallø. Om ikke han før hos den solide Holm havde lært om tunge murmasser i røde sten, så lærte han det ved at arbejde med slottets metertykke mure, og det kneb senere med at frigøre sig fra tyngden. Hjemkommen fra sin store udlandsrejse deltog han i konkurrencen om bebyggelsen af grunden for det senere Hotel Bristol ved Rådhuspladsen (nu den socialdemokratiske A-presse) med en bygning, der i al sin italienske inspiration smukt underordnede sig Rådhuset.

En vis tørhed lader sig ikke skjule. På Idrætshusets facader er derimod opsat små billedfelter med stiliserede idrætsudøvere, der fint karakteriserer L.s lune og hans tegnefærdighed. Soliditet og tyngde ses også i de to store etagehusbebyggelser af nordsiden af den daværende Toldbodvej, nu Grønningen. L. brugte hugne natursten til vinduesposte og granitkvadre i underetagen som et slags sokkelparti, og bygningerne fik karnapper, som først lige igen var blevet tilladt med byggeloven af 1889. Underetagen fik store rundbuede åbninger til forretningsvinduer, og pilastre og hjørnetårne var helt efter tidens stil. Forandringen fra den gamle Husarkaserne, som byggeriet erstattede, har været enorm.

Genealogi

Lemche, Søren Jacobsen, 1864-1955, arkitekt. *22.12.1864 på Onsgård i Hell., ?9.8.1955. Forældre: Gårdejer Peter Søren L. og Karen Magdalene Jacobsen. ~20.9.1899 i Valløby med Inge Mourier, *26.7.1879 i Vallø, datter af stiftsgartner Otto Valdemar M. og Augusta Thorveiga baronesse Güldencrone.

Uddannelse

I lære som møbelsnedker 1878; som tømrer 1880; tømrersv. 1883; dimitt. fra Tekn. Sk., Kbh. dec. 1884; Kunstakad. Kbh., alm. forb.kl. april 1885, ark.sk. (Hans J. Holm) febr. 1886-jan. 1892, lille guldmed. 1893, st. guldmed. 1896 (en nationalbank).

Videre læsning

Læs videre om

Se alle artikler om billedkunst

Se alle kunstnerbiografier

Eksterne links