OS, set fra NNØ
.
OS, set fra S
.
OS (væltet FM-sten), set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
523635
Sted- og lokalitetsnummer
060403-161
Anlæg
Skåltegn, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Ibsker husmænds fælles udmarksjorder Tingl.: 19/4 1918, avlsbruger Jens Mortensen, Ibsker, som formand for bestyrelsen for "Ibsker husmænds fælles udmarksjorder". Afmærkn.: MS 1922, overlærer Tryde. En sten, "Altastenen" eller "Offastenen" i "Husmandsskoven", 4,5 m lang og 2,5 m bred, med 7 skålformede fordybninger.

Undersøgelseshistorie

1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn Sten, "Altastenen" eller "Offastenen" i "Husmandsskoven", 4,5 m lang og 2,5 m bred, med 7 skaalformede Fordybninger. [Navnene er sandsynligvis "Alterstenen" eller "Offerstenen"].
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorStor, nærmest kasseformet granitblok orienteret N/S. 1,2 x 3,7 x 2,6 m. På den næsten helt plane oversides S-ende ses 6 sikre og 2 sandsynlige skåltegn. Disse fotograferedes optegnet (de usikre med brudt kontur), med et målebånd udtrukket til 1 m. Beliggende i en tidligere, græsklædt lysning i nåleskov, der er afdrevet og gentilplantet.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Skåltegn

Skåltegn er mindre, cirkulære, indhuggede fordybninger i klippeflader eller på større og mindre sten. Der kendes enkelte skåltegn fra bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.), men de forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt. De findes enkeltvis eller i grupper af flere skåltegn på samme sten og sammenlignes ofte med bronzealderens lidt mere komplicerede helleristninger, der er indhuggede motiver på klippeflader. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links