Oversigt af sten med skåltegn
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Sønderborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
411271
Sted- og lokalitetsnummer
230101-392
Anlæg
Skåltegn, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Stor sten med ca. 30 skålformede fordybninger. Stenen, der nu er en tildannet stenplanke ca. 2,80 m lang, 0,45 m bred og 0,45 m tyk, har sin plads i "Grønnebro", der fører over "Grøn- nebæk". (Iflg. Raben har Stiesdal, II. afd. fredet stenen i 1955 i forbindelse m. fredn. af G.bro)

Undersøgelseshistorie

1955
Museal besigtigelse - Museet på Sønderborg SlotSkålsten (rød) "Grønnebro" med stor stenkiste, på den øverste overligger på østsiden findes der en del skålformede fordybninger. s. Skålstene i Sønderborg Amt.
1955
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidStor sten med ca. 30 skålformede fordybninger. Stenen, der nu er en tildannet stenplanke ca. 2,80 m lang, 0,45 m bred og 0,45 m tyk har sin plads i "Grønnebro", der fører over Grønnebæk.
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorStenbjælke med skåltegn i N-side siddende i Grønnebro, som har fredn.nr. 4112:88.
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Skåltegn

Skåltegn er mindre, cirkulære, indhuggede fordybninger i klippeflader eller på større og mindre sten. Der kendes enkelte skåltegn fra bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.), men de forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt. De findes enkeltvis eller i grupper af flere skåltegn på samme sten og sammenlignes ofte med bronzealderens lidt mere komplicerede helleristninger, der er indhuggede motiver på klippeflader. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links