Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
221688
Sted- og lokalitetsnummer
141101-47
Anlæg
Stensætning, Oldtid (dateret 1700 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Stenkreds. 5 m i diameter af 5 store sten.

Undersøgelseshistorie

1894
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid3 steenhobede Grave, Kalvø Hgd, Bregned S, Østerlisbjerg H. Paa en ophøjet Plet sees 3 steenhobede Grave [sb.nr. 47A-C]. Den ene har Længderetning fra SSV. til N.N.Ø. og de to andre have Retning omtrent Øst og Vest.
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterAfventer tekst og oplysninger om fredning
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumStenkreds. 5 m. i diameter. Bestående af 5 store sten heraf dog ingen i den SØ-lige tredjedel. Særligt den vestlige sten er meget stor. Enkelte mindre sten indenfor kredsen. Bevokset med græs og en bøg mod NØ.

Stensætning

Stensætning er en fællesbetegnelse for forskellige menneskeskabte konstruktioner af sten. De stammer fra store dele af oldtiden begyndende med bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.). En stensætning kan eksempelvis være en del af et gravanlæg, en randstenskæde omkring en gravhøj eller en række af sten stående på en linje. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links