Faktaboks

Tróndur Patursson
Født
1. marts 1944, Kirkjubøur
Titel
Billedhugger, maler
Virkested
Danmark

Biografi

Tróndur Patursson har tilbragt alle sine dage i den tættest mulige kontakt med naturen. Født og opvokset et stenkast fra strandbreddens rullesten, har han i sig det store havs åndedræt. Fødestedet, den lille bygd Kirkjubøur, hvor han bor og har sit atelier, er Færøernes bedste drivtømmerplads, idet Golftrømmens bølger skyller alskens drivgods op på den flade forstrand, budskaber fra storhavets fjerne kyster. Dette materiale, ormædt drivtømmer, skeletdele af hvaler o.lign. har han sammen med materialer som syreætset kobber, jern og glas anvendt i sine skulpturer og relieffer, hvor den grove stoflige struktur og den dekorative detalje indgår i en helhed. P. er sømand, som færing er han født med åre i hånd.

Allerede som ung tog han ud at sejle, og han har sejlet på alle verdens have som tegner, illustrator, i farlige og mærkelige ekspeditioner, hvor det gælder om at gennemføre lange sørejser, beskrevet af oldtidens forfattere, med autentiske fartøjer bygget i oldtidens materialer efter omhyggelige historiske studier. Når man i skindbåd, sivbåd, på bambusflåde og andre skrøbelige fartøjer krydser de store oceaner, er man et med havet. Dette store altomfavnende havdyb under den uendelige himmel er det urplasma, hvori P.s kunstværker skabes. I abstrakt-expressionistiske temperamalerier flyder amorfe blå, grønne og diverse jordfarvemasser i bølgende bevægelser ind i hinanden.

Hav og klipper, svimlende fuglebjerge under drivende skyer fornemmes i den tilsyneladende spontane strøm af flydende farver. De sidste par år er farveholdningen forenklet i retning af det monokrome, Yves Kleins grænseløse ultramarinblå optræder med strøg af hvidt i store kompositioner. Mens den monokrome blå for Klein repræsenterede det immaterielle, er den for en jordnær og usofistikeret P. et udtryk for det kosmiske i havdybet. I 1987 begyndte P. at arbejde med glasmaleri i Per Hebsgaards glasværksted i København, senere har han bygget sin egen glasovn i Kirkjubøur. Glasmaleriet har budt på nye muligheder for P.s spontane maleri. Glasfarverne, der påføres som farveløst pulver på glaspladen, flyder ud og brænder fast i ovnen, og billedet ses første gang, når glasset efter afkøling kommer ud. Materialet har sin egen vilje, farverne løber deres egne veje. Men erfaring og overblik styrer tilfældigheden.

Genealogi

Patursson, Tróndur Sverri, *1944, maler og billedhugger. *1.3.1944 i Kirkjubøur, Færøerne. Forældre: Kongsbonde Jannes P. og Malan Hansen. ~1.3.1984 i Tórshavn med sygeplejer Borgny Jacobsen, *12.10.1940 smst., datter af typograf, digteren Jens Dam J. og Borghild Blåsværd.

Uddannelse

Hans C. Høyers Tegnesk., Glyptoteket, Kbh. 1965-66; Kunsthåndv.sk., Voss, Norge 1967-69; Stat. Kunstakad., Oslo, malerlinie (Reido Aulie og Halvdan Ljøsne) 1969-73.

Videre læsning

Læs videre om

Se alle artikler om billedkunst

Se alle kunstnerbiografier

Eksterne links