Møbelproducenten Tvilum producerer forskellige typer af plademøbler. Møblerne kan købes i udlandet, men sælges også i flere steder i Danmark, bl.a. i kæderne JYSK, IKEA og ILVA.
.

Tvilum A/S 2018 er med ca. 600 medarbejdere en af Silkeborg Kommunes største private virksomheder og en af verdens største producenter af plademøbler. Blandt specialerne er borde, senge, kommoder og skabe, der er fremstillet af plader og i samlesæt, som det bl.a. kendes fra en af Tvilums største kunder, IKEA, hvor møblerne bliver leveret i flade papkasser med skruer og dyvler. Det moderne produktionsanlæg præsterer ca. otte millioner møbler hvert år. Virksomheden anslår, at der i hvert dansk hjem gennemsnitligt er fem møbler fra Tvilum.

Tvilums nyere historie har været dramatisk. Det lignede et hårdt slag for Silkeborg Kommune og især for de to mindre bysamfund Fårvang og Kjellerup, da virksomheden efter flere års underskud gik konkurs i februar 2018. Dermed stod de dengang ca. 600 medarbejdere til at miste deres arbejdsplads. Den seneste ejer, den amerikanske kapitalfond Revolution Capital Group, meddelte, at den trak sig ud af virksomheden.

Det fik en gruppe lokale erhvervsfolk til at gå sammen og rejse kapital til at overtage og fortsætte virksomheden. I spidsen for investorgruppen stod Birger Christensen, som driver møbelselskabet Viking Trading ApS ved Silkeborg og møbelfabrikken Steens Group A/S i Kjellerup. Men også den oprindelige stifterfamilie Kristiansen samt den administrerende direktør i Tvilum, Torben Porsholdt, skød kapital ind.

Tvilum Møbelfabrik blev grundlagt i 1965 af den nu afdøde Egon Kristiansen. I 1996 havde familien solgt 60 % af aktiekapitalen til investeringsselskabet Axcel, som i 2000 solgte til den amerikanske koncern Masco Corporation, der i 2013 solgte den videre til ligeledes amerikanske Revolution Capital Group.

Den hurtige redningsaktion betød, at et nyt Tvilum var parat til at fortsætte produktionen under det nye ejerskab i løbet af en uge. Ikke alle 600 medarbejdere fik dog job i det rekonstruerede Tvilum, som i første omgang kun genansatte ca. 500.

I februar 2019 kunne de nye ejere i det nye selskab – Tvilum A/S 2018 – præsentere et regnskab med overskud på driften.

Videre læsning

Læs mere om Industrien i Silkeborg Kommune

Læs videre om

Se alle artikler om Erhverv og arbejdsmarked