Foto, oversigt
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Skanderborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
261315
Sted- og lokalitetsnummer
160208-112
Anlæg
Vandmølle, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Skvæt Mølle. Anlægget består af en mølledæmning, en møllekanal, en møllesø og de under- jordiske ruiner af møllegården. Dæmningen stemmer en bæk op i en kløft. Dæmningen er ca. 76 m lang. Den er 3 m bred ved kronen og indtil 10 m bred ved foden. Den er indtil 6 m høj. 24 m fra det vestligste punkt gennembrydes den af møllekanalen. Åbningen i dæmninger er 2 m bred og 1 m høj. Siderne er støbt i beton. Betonkonstruktionen understøtter dæmningen 4 m på hver side af åbningen. Selve møllekanalen er ca. 25 m lang målt fra dæmningen til det sted, hvor den fortsætter i et betonrør under Odder- Skanderborgvejen. Der en 1,3 m bred og 1 m dyb. På den første 10 m falder den 5-6 m. Siderne er sat i små kampesten. Bunden er støbt. På begge sider af kanalen ligger de underjordiske ruiner af møllegården. Fredningsgrænsen er vist på vedlagte deklarationsrids.

Undersøgelseshistorie

1991
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorAnlægget består af en mølledæmning, en møllekanal, en møllesø og de underjordiske ruiner af møllegården. Dæmningen stemmer en bæk op i en kløft. Dæmningen er ca. 76 m lang. Den er 3 m bred ved kronen og indtil 10 m bred ved foden. Den er indtil 6 m høj. 24 m fra det vestligste punkt gennembrydes den af møllekanalen. Åbningen i dæmningen er 2 m bred og 1 m høj. Siderne er støbt i beton. Betonkonstruktionen understøtter dæmningen 4 m på hver side af åbningen. Selve møllekanalen er ca. 25 m lang målt fra dæmningen til det sted, hvor den fortsætter i et betonrør under Odder-Skanderborgvejen. Den er 1,3 m bred og 1 m dyb. På de første 10 m falder den 5-6 m. Siderne er sat i små kampesten. Bunden er støbt. På begge sider af kanalen ligger de underjordiske ruiner af møllegården.
1991
Tinglysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum

Vandmølle

Vandmølle er en mølle, der drives ved hjælp af vandkraft. Vandmøller kendes fra Middelhavsområdet fra ca. 100 f.v.t. og beskrives ca. 30 f.v.t. af den romerske arkitekt og ingeniør Vitruvius. Teknikken nåede senest omkring år 1000 til Danmark, og de ældste skriftlige kilder nævner vandmøller i 1130'erne. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links