8545 oversigt. Set fra V
.
8547 oversigt. Set fra Ø.
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Næstved Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
3624191
Sted- og lokalitetsnummer
050706-102
Anlæg
Vej, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Stenlagt vej kantet med store sten, strækkende sig over et engdrag, længde 28 m, bredde 3 m.

Undersøgelseshistorie

1940
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidStenlagt vej kantet med store sten, strækkende sig ind over et engdrag. Længde 28 m, bredde 3 m.
1940
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1945
Dyrkning/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1945
Museal udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Museal udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorOldtidsvej, kantet med store sten. Mål: 0,2 x 32 x 4 m. Stenlagt ifølge fredningsbeskrivelsen, men dækket med græs, så kun kantstenene ses. Går i retning NNØ-SSV. Stenene omtalt F53-1404 er ifølge ejeren rydningssten fra nabogården mod syd. Ca. 70 m VNV for vejen er der et påfaldende stenet parti i samme sænkning. Det er dækket med hånd -til hovedstore sten, hvoriblandt en del flintknolde, og har retning ca. ØNØ-VSV. Ejeren har prøvet at grave lidt ned her og stødte i ca. 40 cm's dybde på grus, "som et gulv". Umiddelbart vest herfor breder sænkningen sig ud til begge sider. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke interessant uden adgang og rensning. Bevoksning: 1981: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk
2014
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk.
2015
Registreringsprojekt/vejspor - KulturstyrelsenStenlagt oldtidsvej kantet med store sten, strækkende sig ind over et engdrag. Synlig.
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk.

Vej

I Danmark har vejnetværket gennem tiderne været knyttet til bebyggelse og trafik, fordi det flade landskab har muliggjort færdsel næsten overalt. Ældst er netværket af sogneveje mellem kirkelandsbyerne, der ligger med en indbyrdes afstand på 4-7 km - omkring en mil eller en times skridtgang. Det kan føres tilbage til vikingetiden, kendes fra landskabslovene og blev administreret af landsbyboerne selv. Vejene, der var formet af de stive arbejdsvognes spor, var ikke anlagt, men skabt af trafikken, indtil de blev lagt i markskellene ved udskiftningen omkring 1800. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links