Parker og anlæg Vejles første lystanlæg, Skyttehushaven ved Vejle Fjord, blev anlagt af Vejle Skyttelaug i 1859 og overtaget af Vejle Kommune i 1915. Frem til 2020 er haven blevet renoveret af SLA med nye haverum, stier, scene, udsigtspavillon, mole og sandstrand.

Ved Vejle Musikteater ligger Byparken, anlagt i 1994 af landskabsarkitekt Preben Juul Skaarup. Parken gendigter Vejles byvåben i form af et stiliseret landskab med en snes ovale bakker på plænen. Hovedaksen er en bred promenade med en kurvende afgrænsning med forplads ved musikteater og rådhus. Vejle Å løber foran rådhusets facade, og en smal betondæmning adskiller åen fra et bredt, lavvandet bassin. Bassinets ene side er en lang sydvendt siddetrappe, de andre sider har svagt skrånende bredder. Rundkørslen i Vedelsgade foran teateret er både en velkomstplads og en rundkørsel. Det giver en flot oplevelse, når vandet springer i forskellig højde og om aftenen med belysning på pladsen. Den er anlagt i 2009 med Landskap Design som arkitekt.

Mariaparken, udformet i 2013 af Bascon/Metopos og RAVN Arkitektur, har særlig fokus på idræt og bevægelse. En tidligere parkeringsplads – Marias Plads – og den lukkede amtmandshave gav mulighed for en ny, grøn bypark. Parken har mange træer og en blødt formet græsflade ned mod åen, der løber i kanten af parken. Det forsænkede, organisk formede område på ca. 14.000 m2 anvendes til boldspil, rulleskøjteløb, skøjteløb m.m. Nordligst ligger en pavillon, der anvendes til dans, musik og andre arrangementer.

Banegårdspladsen er anlagt 1996‑99 af Arkitektgruppen CUBUS fra Bergen og præges af Bjørn Nørgaards monolit Himmelstigen. Belægningen består af seks slags natursten, bl.a. blågrøn altaskifer og grårosa granit lagt i et nærmest flosset sammenvævet mønster.

Ved DGI Vingsted Centeret tegnet af 3XN i 1993 har landskabsarkitekt Jeppe Aagaard Andersen med minimal indgriben skabt en skovhave med slyngplanter op ad stolpekonstruktioner og en skovbund, der synes at fortsætte ind under bygningen.

De tre gågader Søndergade, Torvegade og Nørregade er designet ud fra én samlet arkitektonisk idé, hvor der er skabt et organisk mønster med lyse granitfliser. Renoveringen er udført 1999‑2001 af Westergaard Arkitekter. Nørretorv er en multiplads med mange funktioner. Granitbelægningen har stor kvalitet i helhed og detaljer, og den 16 m høje, skrå lysmast er et markant kendetegn i byen. Torvet er fra 2005 med Arkitektgruppen CUBUS og Landskap Design som arkitekter. Søndertorv ved Sønderbro, som er anlagt i 2008 af Westergaard Arkitekter, giver adgang til Bryggen og Lido Biograferne. Trapperne ned til Sønderå skaber tæt kontakt til vandet, og om aftenen står pladsen smukt belyst fra de to høje lysmaster.

Åbning af Mølleåen på Dæmningen i 2008 har igen gjort vandet mere synligt i byen. Motivet med otte broer med hvert sit kunstneriske udtryk giver en stærk identitet i gaden. Rækværkerne er designet af kunstnere fra hele verden, og Cobe A/S var arkitekt på projektet.

Videre læsning

Se alle artikler om By- og landskabsarkitektur