Faktaboks

Jeppe Aagaard Andersen
Født
30. januar 1952, København
Virkested
Danmark

Biografi

Jeppe Aagaard Andersen har deltaget i et væld af konkurrencer, bl.a. i betydelige havnekonkurrencer i København og Oslo samt i andre udenlandske såsom anlæg af en storlufthavn ved Oslo og parkanlæg i Tyskland og Sverige. Aa. A. fremlægger gerne sine stærke og originale ideer, f.eks. som i forslag til frilæggelse af omgivelserne omkring Kronborg eller i forslaget til et nyt parterre nær Frederiksborg Slot. Planudformningen er ofte baseret på en stram geometri, der kan underdeles i rektangler og kvadrater og indeholder diagonaler, cirkler og cirkelslag. Projekterne er befriende historieløse, men indeholder samtidig nogle af havekunstens traditionelle grundelementer. Det ses bl.a.. ved retsbygningen i Holstebro, rådhuspladsen i Herning og pladsen ud for Gl. Dok. Retsbygningen i Holstebro ligger på et stort græstæppe, hvor jernkanter i rette og cirkulære former danner afgrænsning mod belægninger, og den overordnede plangeometri af kvadrater, cirkelslag og diagonaler udspringer fra bygningens midte. I Herning har det store, trapezformede torv fået en stribet belægning af 2 slags granitkvadre, en rosa og en grålig. Tværprofilet er konkavt, og midteraksen antydes ved smalle striber af granitsten. Rådhusets hovedindgang markeres af et diagonalstillet, mørkegråt kvadrat i belægningen, et andet område betones af blåsorte tegl. Pladsen har desuden 4 bassiner med alternerende stråler, et mindre blomsterparterre afgrænset af stålkanter, en grusplads med 9 store hestekastanier, varieret belysning og polerede granitplinte, der tjener som bænke. Alle materialer er af høj kvalitet og anvendt med stor sans for stoflighed.

Genealogi

Aagaard Andersen, Jeppe Borgbjerg, *1952, landskabsarkitekt. *30.1.1952 i Kbh. Forældre: Prof., maleren, billedh. Gunnar Aagaard A. og billedh. Grete Tatjana Borgbjerg. ~20.2.1988 i Helsingør med cand.mag., senere PR-kons. Lone Sevel Jensen, *20.12.1953 smst., datter af adm. dir. Henrik Johannes J. og Henny Sofie Sevel.

Uddannelse

Underv. af maler og billedh. Erling Frederiksen 1972-73; Kunstakad. Kbh., ark.sk., (Erik Chr. Sørensen) 1973-77, (Sven-Ingvar Andersson) 1977-80, afg. 1980.

Videre læsning

Læs videre om

Se alle artikler om billedkunst

Se alle kunstnerbiografier

Eksterne links