I 1755 overtog staten administrationen af De Vestindiske Øer og den danske koloni på Guldkysten. I Toldbodgade 40 i København ligger Vestindisk Pakhus, der blev opført 1780‑81 under den florissante handelsperiode (1775‑1807) af C.F. Harsdorff. Pakhuset blev bygget som lagerbygning for de koloniprodukter, der blev hjemført fra De Vestindiske Øer. Det var især kaffe samt sukker, korn og byggematerialer. København var på dette tidspunkt Nordeuropas vigtigste center for sukker- og kaffehandel. Sammen med de andre samtidige pakhuse langs havnekajen var Vestindisk Pakhus en del af Toldbodsområdet.

I Vestindisk Pakhus huser Statens Museum for Kunst Den Kongelige Afstøbningssamling, der er museets samling af over 2.000 gipsskulpturer, der strækker sig fra efter antikken til nyklassicismen.

Foran Vestindisk Pakhus, står Jeannette Ehlers og La Vaughn Belles 7 m høje skulptur I Am Queen Mary fra 2018 som en kritisk kommentar til Danmarks rolle under kolonitiden. Den siddende kvinde med fakkel og sukkerkniv er en afbildning af Mary Leticia Thomas, også kaldet Queen Mary, der i 1878 var leder af et oprør mod plantageejere i det daværende Dansk Vestindien.

Videre læsning

Læs mere om Indre Bys arkitektur

Læs videre om

Se alle artikler om By- og landskabsarkitektur