Det centrale Øster Jølby, 2017. Hovedgaden er Præstbrovej på landevejen mellem Nykøbing M og Vilsund, hvor supermarked, frisør og pizzeria ligger i området ved Ansgarskirken. Øster Jølby Skole ligger i byens nordligste del sammen med sports- og fritidscenter og længere mod nord Galtrup Musik- og Idrætsefterskole. Øster Jølby Friskole ligger i byens sydlige del vest for Udvejen, mens læge, apotek og Morsø Afklaringscenter ligger øst for Udvejen.

.

Øster Jølby er med en befolkning på 636 kommunens næststørste by. Byen, der har et areal på 63 ha, ligger i et naturskønt bakket morænelandskab med vid udsigt mod øst og syd. Hovedgaden, Præstbrovej, er den gamle landevej fra Nykøbing M til Vilsund, men i dag slår A26 et sving syd om Øster Jølby og er hovedvej for trafikken til og fra byen. Frimenigheden har præget byens udvikling, bl.a. med Ansgarskirken, forsamlingshus, friskole og efterskole.

Betydning af bynavnet Øster Jølby

Den ældste kendte kilde til navnet Jølby er fra 1376, hvor formen Iulby optræder. I senere kilder findes former som Jwlby østen aa (1412) og Øster Jølby (1439). Navnet er sammensat af et gammelt ånavn *Iula med betydningen »den gule« og substantivet by, og det betyder »byen ved Iula«. Siden 1400-tallet skelnes der mellem Øster og Vester Jølby og siden 1600 også Mellem Jølby. Øster Jølby, med gården Jølbygård, menes at være den ældste navnebærer.

Mere om bynavne i kommunen

Der er plads til leg på hovedgaden Præstbrovej i Øster Jølby. Gaden forbindes umiddelbart vest for byen til Vilsundvej, der løber mellem Vilsundbroen i nordvest og Sallingsundbroen i sydøst.

.

Videre læsning

Læs mere om byer i Morsø Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Byer

Eksterne links