Arla Innovation Center, der har til huse i Agro Food Park i det nordlige Aarhus, rummer bl.a. et af Arlas forsøgsmejerier, laboratorier og flere administrative arbejdspladser.
.

Arla Foods med hovedkvarter i bydelen Viby i Aarhus er den ene af dansk fødevareindustris internationale giganter. Den anden er slagterikoncernen Danish Crown med hovedkvarter i Randers. Begge andelsselskaber er ejet af landmændene og har deres oprindelse i den andelsbevægelse, der voksede sig stor sidst i 1800-tallet. De er også begge et resultat af mange års sammenlægninger af hhv. mejerier og slagterier samt af store opkøb. Både Danish Crown og Arla Foods er på deres hovedområder blandt de største i Europa.

Arlas omsætning var i 2018 på ca. 78 mia. kr., og koncernen beskæftiger godt 19.000 medarbejdere. Den største del af omsætningen og beskæftigelsen finder sted uden for Danmarks grænser. I Danmark beskæftigede Arla ca. 7.500 medarbejdere i 2018. Heraf arbejdede ca. 1.600 i det globale hovedkvarter i Viby. Hertil kommer ca. 130 ansatte i Arla Innovation Center, der ligger i Agro Food Park ved Skejby.

Den internationale position tog for alvor fart i begyndelsen af år 2000, da MD Foods slog sig sammen med det svenske Arla og tog navnet Arla Foods med hovedkvarter i Aarhus. Det blev begyndelsen til nye opkøb og etableringer rundtom i verden. Arla Foods har nu produktion og salg verden over, men de største markeder er stadig nabolandene med Storbritannien som det største, efterfulgt af Sverige, Tyskland og Danmark.

Arla er først og fremmest kendt for mælke- og osteprodukter og har en stor vifte af produkter tilpasset de enkelte markeder. Ud over de klassiske mælkeprodukter er det på det danske marked oste som Riberhus, Castello og Buko og Arla Unika-oste samt de to kakaomælk Cocio og Matilde.

Arla har også et tæt samarbejde med andre giganter inden for fødevareindustrien om at producere og markedsføre deres produkter. Det gælder bl.a. Starbucks, hvis kaffe Arla har licens til at fremstille, distribuere og markedsføre i Europa, Mellemøsten og Afrika. I Mellemøsten har Arla licens til at bruge varemærket Kraft til at producere og sælge smelteost.

Et andet område er datterselskabet Arla Foods Ingredients Group, der bl.a. udnytter vallen, der er et restprodukt ved fremstilling af ost. Det blev tidligere brugt som bl.a. grisefoder, men nu omdanner Arla det til et proteinpulver, der bruges som ingrediens i fødevarer som yoghurt, modermælkserstatning og is. Det er blevet en af koncernens bedste indtægtskilder gennem egen produktion og internationale joint ventures. Ingrediensvirksomheden har også hovedsæde i Viby, mens den danske produktion finder sted ved Videbæk i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Som andelsselskab er Arla Foods ejet af de landmænd, der leverer mælk. Dem var der ved udgangen af 2018 i alt 10.319 af i hovedsagelig Danmark, Sverige og Tyskland, men også i Storbritannien, Holland, Belgien og Luxembourg.

Videre læsning

Læs mere om industrien i Aarhus Kommune

Læs videre om

Se alle artikler om Erhverv og arbejdsmarked