Vølund forbindes ofte med vaskemaskiner, men det er efterhånden mange år siden, Vølund har produceret en vaskemaskine. Virksomheden blev omkring 1980 opdelt i sektioner, hvor bl.a. affaldsforbrænding blev udskilt i et særligt selskab.

I 1992 købte den italienske koncern Ansaldo denne del af Vølund og solgte den i år 2000 videre til den amerikanske koncern Babcock & Wilcox (med ca. 4.000 medarbejdere globalt), der har videreudviklet Vølunds teknologi til at omdanne affaldsprodukter til varme og energi. Esbjerg blev valgt til hovedsæde for Babcock & Wilcox Vølund.

En anden del af Vølund er blevet videreført under navnet Vølund Varmeteknik A/S. Den ligger i Herning og ejes af den svenske industrikoncern NIBE. Vølunds produktion af vaskemaskiner blev overtaget af den svenske vaskemaskineproducent ASKO. Babcock & Wilcox Vølund har gennem årene opført omkring 500 affaldsanlæg i verden og har bl.a. leveret forbrændingsanlægget til Københavns nye affaldsanlæg kaldet CopenHill eller Amager Bakke. Efter et par år med reduktioner var der i 2019 ca. 300 medarbejdere i Babcock & Wilcox Vølund, heraf lidt over 200 i Esbjerg.

Videre læsning

Læs mere om erhverv og arbejdsmarked i Esbjerg Kommune

Læs videre om

Se alle artikler om Erhverv og arbejdsmarked