Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
52363
Sted- og lokalitetsnummer
060406-153
Anlæg
Bautasten, Oldtid (dateret 1700 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Bautasten, 2,65 m høj. Beliggende 20 m fra landevejen, tæt vest for et stendige. NMI: .... stendige. Beliggenheden er 250-275 m sydøst for mindesmærket "Helligkvinde" (5236-2, sb. 143).

Undersøgelseshistorie

1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidBavtasten, 2.65 m høj. Staar 20 m fra Landevejen, tæt Vest for et Stendige. Beliggenheden er 250 - 275 m Sydøst for Mindesmærket "Helligkvinde".
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSlank, spids bautasten stående umiddelbart V for stengærde ind mod énfamilieshus "Havskum". En del kvas og haveaffald ligger omkring bautastenen tilsyneladende lempet ind over gærdet fra "Havskum", dog næppe i et omfang der bør give anledning til påtale. Adgang er med nogen besvær mulig fra kysten i N. ** Seværdighedsforklaring ** Seværdig for sin usædvanlige højde og facon, samt for de smukke omgivelser mod V (lyng -og enebevokset strandmark med spredte træer).
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Bautasten

Bautasten er aflange, opretstående sten sat over en gravlagt person som en del af gravstedet. Nogle bautasten er sat, uden at der findes en grav, og derfor rejst som en slags kenotaf over en person, som døde et andet sted. Bautasten kendes fra flere steder i landet og findes i meget stort tal på Bornholm. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links