Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
523683
Sted- og lokalitetsnummer
060406-308
Anlæg
Stensætning, Oldtid (dateret 1100 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Undersøgelseshistorie

1870
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Hellig=Kvinde". En Steenrøse med 1 staaende og 1 omstyrtet Bautasteen (omtales allerede i "Antiqvariske Annaler"I, omtr. S.361). Lige østenfor findes en Steenkreds, i hvis Midte der er gravet for længe siden [før 1870] (maaske af Jansen).
1885
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1885
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Helligkvinde" 1 staaende og 1 væltet Bavtasten samt en oval Stensætning, i Deklarationen anført rejst af 9 Sten, ialt tælles der nu 14 større og mindre Sten.
2008
Museal besigtigelse - Det Kulturhistoriske CentralregisterIndmåling af stensætningen mmed GPS. Der sås 17 sten og et hul i den østlige ende. Stensætningen måler 12,5 x 4,6 m indvendig, orienteret Ø-V.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Stensætning

Stensætning er en fællesbetegnelse for forskellige menneskeskabte konstruktioner af sten. De stammer fra store dele af oldtiden begyndende med bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.). En stensætning kan eksempelvis være en del af et gravanlæg, en randstenskæde omkring en gravhøj eller en række af sten stående på en linje. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links