overs 8645
.

Faktaboks

Kommune
Vordingborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
423077
Sted- og lokalitetsnummer
050507-195
Anlæg
Bautasten, Jernalder (dateret 375 e.Kr. - 1066 e.Kr.); Depotfund, Vikingetid (dateret 750 e.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Bautasten, 3 opretstående og 2 væltede, 0,5 - 1 m høje. I krat ved havskrænt. NMI: (Bør restaureres).

Undersøgelseshistorie

1874
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1874
Danefæ erklæring ved Nationalmuseet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid125 Fod østen for den 5sidede Brønhøjskandse findes endnu 4 paa en nær opretstaaende c. 4' høj Stene som Rest af en rektangulær Stensætning. Pladsen for adskillige fra Stensætningen borttagne Stene er endnu kjendelig ved Fordybninger i Jorden. Der stod i 1871, da Henry Petersen i Forening med Hother Hage opmaalte Stensætningen ialt 10 Stene (5-3-2), ingen i Østenden, Længden var 55' Bredden 21' (22')(se Situationsplan). Der var ingen Jordhøjning indenfor Stensætningen, en Markvej løber paalangs igjennem den. Det var ved at grave om en af de endnu staaende Stene, der ved Eftergravningen ikke viste sig anvendelig til det paatænkte Øjemed, og som derfor forblev staaende, at det i Museet bevarede Guld og Sølvfund fra yngre Jernalder blev gjort 1874. Stene (mærket med NB paa Planen og paa Prospektet) er af rødlig Granit 3'9" h. og 4' br. forneden. Fundet gjordes ved dens sø. Side. Bevoksning: 1981: Løvkrat
1880
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1918
Danefæ erklæring ved Nationalmuseet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidFund af 3 guldringe nær stensætningen.
1945
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidBautasten. 3 opretstaaende og 2 væltede. 1/2 - 1 m. høje. I Krat ved Havskrænt. (Bør Restaureres).
1945
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorOver en strækning på ca. 7 m ca. Ø-V findes 3 store sten, ca. 0,7 m høje. De 2 stående opret, den tredje liggende. Flere kunne ikke anes på dette sted, skønt fredningsbeskrivelsen taler om 3 stående og 2 liggende sten. Området er ret tæt bevokset med krat. Bes. 20/3-1986, MB + EB. 4 bautastene, hvoraf 2 omvæltede. De 2 midterste stående med 5-6 m afstand, ca. 3 m nord herfor den ene omvæltede og ca. 9 m syd for den sydligste stående ligger den 4 sten. Intet tyder på fjernelse eller skadegørelse. Afstand til skansefod (4230-94) i V ca. 35 m. Bevoksning: 1981: Løvkrat
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dkFortidsmindet blev fundet som beskrevet. 4 sten mod N og 2 sten ca 4 m syd for den østligste af de 3 sten mod N.

Bautasten

Bautasten er aflange, opretstående sten sat over en gravlagt person som en del af gravstedet. Nogle bautasten er sat, uden at der findes en grav, og derfor rejst som en slags kenotaf over en person, som døde et andet sted. Bautasten kendes fra flere steder i landet og findes i meget stort tal på Bornholm. Læs videre her.

Depotfund

Depotfund, arkæologisk betegnelse for genstande, der er nedlagt i jorden til midlertidig opbevaring eller som offer, og som ikke har forbindelse med begravelser. Se også offerfund og skattefund. Læs videre her.

Jernalder

Jernalderen afløste bronzealderen. Den har fået sit navn fra de mange lokalt producerede jerngenstande fra denne periode. Fra ældre jernalder findes visse steder i landet de meget store tuegravpladser (brandgrave), men også de almindelige rundhøje var meget udbredt i jernalderen, hvilket bl.a. ses i vikingetidens monumentale kongegrave. Blandt andre synlige fortidsminder er forsvarsvolde, enkelte befæstede landsbyer samt bevarede marksystemer. Læs videre her.

Vikingetid

Vikingetiden er en speciel skandinavisk betegnelse for den yngste del af jernalderen. Perioden er navnlig kendt pga. de skandinaver, der drog på plyndrings- og erobringstogter forskellige steder både inden og uden for det europæiske område. I slutningen af vikingetiden skete der en konsolidering af magten, hvilket bl.a. gav sig udslag i opbygningen af store fyrsteanlæg som Jelling og Gl. Lejre, anlæggelsen af flere forsvarsanlæg og dannelsen af en egentlig, samlende kongemagt i det danske område. Blandt de typiske synlige fortidsminder er rundhøje, skibssætninger, forsvarsanlæg, såsom de karakteristiske ringborge, samt runesten med tidens typiske runeindskrifter. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links